Únětický pivovar se připravuje na třetí sezónu doplněním své kapacity
Jarní měsíce letošního roku jsou v Únětickém pivovaru provázeny čilým stavebním ruchem. Kapacitní prostory pivovaru jsou totiž navyšovány o dva tanky, které mají za úkol pokrýt sezónní nárůst spotřeby piva.
„Konzumace piva se v jarních a letních měsících zvyšuje řádově o 20 procent. Protože se chceme vyhnout situaci, že bychom se dostali na hranici kapacity pivovaru a nemohli tak uspokojit naše zákazníky, kapacitu jsme doplnili. Tanky použijeme i v případě výroby speciálních piv, které vaříme několikrát do roka. Speciál pak zabírá místo běžně vařeným pivům a chvíli trvá, než se situace opět ustál „ říká Lucie Tkadlecová, spolumajitelka pivovaru.
Za minulý rok se roční výstav v Únětickém pivovaru zastavil na čísle 5900 HL, v letošním roce se předpokládá zvýšení o přibližně dva tisíce hektolitrů. Únětické pivo je v současné době na čepu ve více než osmi desítkách podniků v Praze a okolí.
Pivovarská restaurace, která se nachází v prostorách bývalého sladovního humna a která byla v rekonstruované podobě otevřena vloni na jaře, chystá i na letošní rok spoustu gastronomických zážitků. „Od dubna máme nový jídelní lístek uzpůsobený jak sezónním potravinám, tak i tomu, co našim návštěvníkům uplynulém roce nejvíce chutnalo,“ doplňuje šéfkuchař restaurace Lukáš Nechyba. I v letošním roce budou v restauraci pokračovat tematické víkendové gastro akce .
Na sezónu se v Únětickém pivovaru chystají i zkvalitněním doplňkových služeb. „V těchto dnech probíhá zpevňování povrchu zadního parkoviště pro naše hosty, chystáme se i na zvelebení pivovarského dvora. Co nejdříve bychom chtěli uvést do provozu novou podobu dětského venkovního koutku, přibudou další cyklostojany a nově budeme zajišťovat také servis pro cyklisty – prodej náhradních duší a zapůjčení nářadí na opravu kol“, informuje Lucie Tkadlecová.
Už od svého znovuotevření v roce 2011 kladlo vedení pivovaru důraz na to, aby se pivovar stal součástí místního kulturního, společenského a sportovního dění. Nebude tomu jinak ani v letošním roce – namátkou jmenujme aspoň nejdůležitější konané akce – 15. června 2013 Oslavy druhého výročí znovuotevření nebo 17. srpna 2013 Únětické posvícení .
Únětickému pivovaru se za minulý rok dostalo také několik ocenění. Sdružení přátel piva zahrnulo ve svém hodnocení jak Únětickou 10° (1. místo v kategorii desítek) , tak Únětickou 12° (2.místo v kategorii dvanáctek) a samotný pivovar se umístil na druhém místě v kategorii Minipivovar roku. Firma se zařadila také mezi Českých 100 nejlepších v oboru zemědělství a potravinářství. Česká a moravská pivovarská akademie zvolila Únětický pivovar jako vítěze kategorie Nezávislé pivovary s výstavem od 4 000 HL do 10 000 hl. Cenu za Celoživotní přínos pro pivovarnictví od této instituce obdržel i vrchní sládek Vladimír Černohorský .
Duben 2013