České pivo je lepší než dřív
S prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů Janem Šuráněm jsme si povídali o tom, kvůli čemu v Česku klesá spotřeba piva, jak se liší dnešní ležáky od těch před třiceti lety a proč výzkum časopisu dTest vzbuzuje nedůvěru.
Proč v České republice klesá spotřeba piva? Je to jen otázka ceny, nebo spotřebitelé mění své preference?
Je to otázka trendů a preferencí. Dneska už nikdo nemá čas, aby šel několikrát týdně do hospody a dal si tam deset kousků. Návyky lidí se proměňují. Vpodstatě se čím dál víc přibližujeme tomu, co se děje vzahraničí. Spotřeba piva ve vyspělých zemích, kde se dřív hodně pilo, pomalu, ale vytrvale klesá. Ustaluje se zhruba někde na sto litrech piva ročně na osobu. U nás to přitom jednu dobu bylo i sto šedesát litrů na hlavu, což je extrém.
Takže těch současných 150 litrů piva, které každý Čech ročně vypije, není dlouhodobě udržitelných?
To není úplně jisté. Myslím si ale, že to bude postupně padat zhruba někam khranici sto třiceti litrů.
Dalo by se tedy říct, že generace tradičních českých pivařů postupně vymírá?
Ani ne tak generace tradičních českých pivařů, jako spíš generace lidí, kteří dřív večer co večer zasedali vhospodě a vpodstatě tam řešili veškeré problémy světa. Dnešní život nabízí větší možnosti společenského vyžití.
Mladí Češi pivu už neholdují tak jako jejich rodiče…
Právě proto, že mají mnohem víc možností. Spousta znich například vyjela do zahraničí a domů si přivezla jiné návyky a jiný způsob života. Nejde ale jen o to, že se člověk může zabavit úplně jinak než dřív, dá se tu navíc sehnat vpodstatě jakýkoli alkoholický nápoj, na který si vzpomenete. To za našich časů nebylo. Když to tak vezmu, tak před nějakými třiceti čtyřiceti lety bylo pivo jediná legální a dostupná droga. (smích)
Říkal jste, že i další tradiční pivařské země hlásí pokles spotřeby piva. Kde teď naopak pivo zažívá boom?
Jde o země, kde se dřív pivo prakticky nepilo. Dnes je jeho největším světovým producentem Čína. Spotřeba piva se tam teď pohybuje kolem pětatřiceti litrů na hlavu ročně a ještě určitě výrazně poroste. Podobné je to i vjihovýchodní Asii, Latinské Americe a také vněkterých afrických zemích.
Jaké je vlastně asijské pivo? Chutnalo by českým pivařům?
Záleží na tom, ve kterém regionu. Například vjihovýchodní Asii se prosazují spíš sladší piva jihoamerického typu. Když se ale přesunete do Japonska, které má vtomto segmentu velký vztah kČeské republice a dodnes je největším odběratelem našeho chmele a sladu, tak tam narazíte na pivo, které se hodně podobá tomu českému.
Včeských hospodách můžeme často slýchávat stesky, že pivo už není takové jako dřív. Souhlasíte stím?
Mám tu výhodu, že jsem léta pracoval ve Výzkumném ústavu pivovarském, takže po analytické stránce vím naprosto přesně, jaké to pivo bývalo. Zodpovědně tak můžu prohlásit, že dřív bylo pivo horší. Chutnalo nám sice víc, ale jen proto, že jsme byli o třicet let mladší.
Češi jsou největší konzumenti piva na světě. Vyznají se ale vtomhle nápoji? Dokážou například ocenit i jiné typy piva než jen klasický světlý ležák?
Já vždycky říkám, že Češi jsou největšími světovými konzumenty českého ležáku. Ostatní typy piv bohužel prakticky neznají. Dlouhou dobu tady nic jiného nebylo. Teď se začínají pomalu rozšiřovat například pšeničná piva. Různé minipivovary přichází i s dalšími speciály, které lidi sice rádi ochutnají, nakonec se ale zase vrátí kležáku. U nás se bude vždycky pít z osmdesáti až devadesáti procent jen ležák. Ale vtomhle nejsme zase taková rarita. Vezměte si třeba Belgii, kterou každý považuje za pivní zemi. Tam se také vypije pětasedmdesát procent klasického světlého piva, které navíc podle našich parametrů není nijak zvlášť dobré. Zbylých pětadvacet procent je pak ta obrovská škála piv, kterými se Belgie chlubí.
Proč podle vás není světlé belgické pivo dobré?
Protože není hořké a je hluboko prokvašené. To je trend v celé západní Evropě, kde jednu dobu zapomněli na to, že pivo musí mít taky chuť a začali ho dělat jen jako ekonomický nápoj. U nás se tomu trochu hanlivě říká europivo. Je vyrobené tak, aby ekonomicky obstálo a aby splňovalo určité parametry. Dobrá chuť se zněj ale vytrácí. České pivovary naštěstí kněčemu takovému nepřistoupily.
Vposlední době se u nás začínají rozšiřovat nejrůznější pivní speciály a ochucená piva. Jak se díváte na tento trend?
Tenhle trend bude určitě ještě nějakou dobu pokračovat. Speciály ale vČesku nikdy nedosáhnou dominantnější pozice. Velké pivovary ktomu přistupují hodně opatrně. Vytvoření nové chuti a její uvedení na trh je pro ně totiž hodně nákladné. Minipivovary si to naopak můžou vyzkoušet na menší várce. Proto si myslím, že speciály budou i nadále především jejich doménou.
Některá ochucená piva na našem trhu jsou už hodně velký extrém. Ochutnal byste třeba pivo spříchutí mojita?
Ze zvědavosti jsem ho samozřejmě ochutnal, ale není to nic pro mě. Proti různému experimentování spříchutěmi však vůbec nic nemám. Sami jsme vnašem minipivovaru takhle začínali a dohromady jsme vyzkoušeli kolem padesáti různých druhů příchutí. Dnes už ale touhle cestou nejdeme. Vnabídce máme pár ověřených příchutí a pivo se teď snažíme vařit podle zahraničních receptur. Děláme tu teď třeba ale nebo stout, kupujeme na to speciální suroviny a zveme si zahraniční sládky. Na oplátku je zase učíme, jak správně dělat český ležák.
Sjakou nejzvláštnější příchutí piva jste se kdy setkal?
Před dvanácti lety jsme se snažili dělat pivo spříchutí eukalyptu. Moc jsem tehdy nevěřil, že by mohlo být dobré. Nakonec se ale tahle příchuť s tradiční hořkostí piva velmi dobře snoubila. Problém byl však vtom, že těch eukalyptových olejíčků, které se do piva přidávaly, byla hrozná spousta. Postupně jsme jich vyzkoušeli asi čtyřicet. Někdy to chutnalo moc dobře, jindy to ale spíš připomínalo dezinfekci. Bylo to opravdu náročné hledání. (smích)
A co se týče ochucených piv zcelého světa, která příchuť vás nejvíc zaujala?
Ve světě opravdu narazíte na ledacos. Třeba vPeru jsem pil pivo vařené spřísadou kokových listů. A musím přiznat, že za moc nestálo.
Jaké je vlastně vaše nejoblíbenější pivo?
Nejradši mám klasický český ležák. Je to pivo, na kterém jsme vyrostli. Navíc je to skutečně vrchol pivovarské technologie. Na rozdíl od mnoha jiných typů piv toho na něm totiž můžete hrozně moc zkazit.
Kolik piv za den vypijete?
Udržuji si český standard, tedy jedno až dvě piva denně.
Pokračování příště. Zejména o mikropivovarnickém podnikání