Islandský pivovar nabízí speciál s příchutí uzených varlat plejtváků

14. ledna 2015

Islandští pivaři mají nově v nabídce velmi neobvyklou příchuť. Místní pivovar Stedji při příležitosti tradičních oslav zimy nabízí pivo s příchutí uzených varlat plejtváka myšoka, informovala BBC. Ochrancům přírody se to nelíbí. Island, Reykjavík. Ilustrační foto. | foto: Evropská komise

Před nasolením, vyuzením a následným vařením jsou prý varlata plejtváků, kteří patří k ohroženým druhům, zpracována „podle staré islandské tradice“. Zástupci pivovaru tvrdí, že chtějí „vytvořit atmosféru autentického zimního svátku obětí“, a proto pro ochucení svého piva použili uzená plejtváčí varlata, píše BBC.

O pozdvižení v řadách ochránců zvířat se minipivovar Stedji postaral už loni, kdy k výrobě svého pivního speciálu použil kosti a vnitřnosti plejtváků. Tehdy mnichovská organizace Whale and Dolphin Conservation prohlásila, že vyrábět pivo z masa plejtváků je „nemorální a odporné“.

Výrobek dočasně zakázali hygienici, ale později se prodával v obchodech s alkoholem. Pivovar Stedji tvrdí, že letos má všechna potřebná povolení.

BBC připomíná, že Island v roce 2013 po dvouleté přestávce obnovil komerční lov plejtváků. Většinu masa vyváží do Japonska.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/islandsky-pivovar-nabizi-special-s-prichuti-varlat-plejtvaku-p65-/eko-zahranicni.aspx?c=A150114_070656_eko-zahranicni_jj#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box