Nejlepší plzeňské pivo mají ve Svijanech
19.3.2015 – Na začátku března proběhla v Německu degustační soutěž Meiningers International Craft Beer Award. Poprvé v historii se do zahraniční soutěže přihlásil i Pivovar Svijany a v konkurenci 550 českých i světových piv si odvezl zlato a stříbro z kategorie pivo plzeňského typu. „Je pro nás velkou satisfakcí, že poctivé české pivo slaví úspěchy i v zahraničí. Z medailí získaných v Německu mám velkou radost, jsou pro mě známkou toho, že jdeme správnou cestou a úsilí investované do udržení tradic rozhodně stojí za to,“ řekl bezprostředně po zjištění výsledků sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.
Pivovar Svijany je známý tím, že až tvrdošíjně lpí na tradičních výrobních postupech. Pivo zde vzniká dvourmutovým způsobem vaření, kvašením v otevřených kádích na spilkách a dlouhodobým zráním v ležáckých sklepích při nízkých teplotách. Hlavní pivovarskou ingredienci – žatecký chmel – si navíc svijanští pěstují na vlastních chmelnicích ve vyhlášené oblasti Polepských blat a nemalé úsilí věnují i do obnovy původních chmelových odrůd, které jsou dnes téměř vytlačeny moderně vyšlechtěnými druhy. „Nechceme o tradicích jen mluvit, chceme, aby byly z našeho piva cítit. Do jejich udržení proto investujeme hodně peněz a spoustu řemeslné práce. To, že dvě naše piva slaví i mezinárodní úspěchy, je velkou odměnou pro každého z lidí, kteří se na jejich výrobě osobně podílejí.“
Nejlepším plzeňským pivem je světlý ležák Svijanský Rytíř 12%. Nejhořčí svijanské pivo vyráběné stejně jako všechna ostatní piva tradičním výrobním postupem zaujalo odbornou porotu harmonií a intenzivní chutí. Ležák oceněný zlatou medailí najdete od dubna také v plechovkách pro chlapy, novince, kterou Pivovar Svijany nedávno představil. „Unikátní železné plechovky dokážou poskytnout pivu stejnou ochranu jako velké pivní sudy. Pivo v nich zůstane dlouho čerstvé, neuniká z něj CO2 a neproniká do něj kyslík ani světlo, jako do pivních PET lahví. Jde nám o to, aby si i ten, kdo nechce jít do hospody, mohl dát pivo v perfektní kondici. A to plechovky pro chlapy umožní,“ říká Petr Menšík sládek Pivovaru Svijany.
Druhým oceněným pivem je Svijanský Kníže 13%. Na světlém nepasterovaném speciálu porotci ocenili harmonii chuti. „Svijanský Kníže patří k našim nejoblíbenějším speciálům. Výborný je jak samotný, tak v kombinaci s tmavou Svijanskou Kněžnou,“ říká Menšík.
Degustace Meiningers International Craft Beer Award je jednou z největších světových pivních soutěží. Jejím cílem je vybírat a oceňovat piva, která pocházejí z řemeslného pivovarnictví, taková, jejichž chuť se odlišuje od europiv a vynikají poctivostí a autenticitou. Odborná 50členná porota, jejíž součástí jsou nejen pivovarníci, ale také sommeliéři vína, vytváří pro každý hodnocený vzorek piva hvězdicovitý diagram, který konkrétní pivo exaktně popisuje.