Budějovický Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele

4.9.2013 – Včera v podvečer byla ve varně pivovaru Budějovický Budvar, n.p. uvařena speciální várka piva z čerstvého chmele. Hlávky Žateckého poloraného červeňáku byly sklizeny ráno 3. září na chmelnici „Splav“ u obce Blšany. Bylo z nich uvařeno pouhých 400 hektolitrů piva BUD Premier Select. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání dosáhne toto pivo své zralosti až ve druhé polovině března 2014 a k dispozici bude ve vybraných restauracích po celé republice.

České Budějovice, 4. září 2013 – Pod dohledem sládka Budějovického Budvaru a zástupců chmelařské firmy ARIX, a.s. byla včera v podvečer uvařena speciální várka piva s použitím čerstvých chmelových hlávek. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně a Budějovický Budvar bude letos zřejmě jediným českým pivovarem, který z čerstvého chmele uvaří pivo.

Použitý chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák – celkem 360 kg  – byl sklizen v úterý 3. září ráno na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Dodavatelem chmele byla společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české firmy na trhu s chmelem. Již kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj.

“Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.

V Budějovickém Budvaru bude z čerstvého chmele letos uvařena pouze jediná várka speciálního piva BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů hotového piva. Pivo uvařené 3. září 2013 budou zákazníci moci ochutnat až ve druhé polovině března 2014, neboť doba zrání piva BUD je kolem 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic po celé republice v sudech o objemu 20 litrů.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé již loni v srpnu. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás velmi příjemně překvapil a pivní fajnšmekři vypili celou várku během několik dnů. Proto letos tuto mimořádnou várku opakujeme,“ dodává Adam Brož.

– KONEC –
Další informace a dotazy:
Budějovický Budvar, národní podnik
Petr Samec, PR manažer
Tel:  +420 387 705 284
        +420 606 757 997
E-mail: petr.samec@budvar.cz

Chmelení v pivovaru Budějovický Budvar