Islandský pivovar nabízí speciál s příchutí uzených varlat plejtváků
14. ledna 2015
Islandští pivaři mají nově v nabídce velmi neobvyklou příchuť. Místní pivovar Stedji při příležitosti tradičních oslav zimy nabízí pivo s příchutí uzených varlat plejtváka myšoka, informovala BBC. Ochrancům přírody se to nelíbí. Island, Reykjavík. Ilustrační foto. | foto: Evropská komise
Před nasolením, vyuzením a následným vařením jsou prý varlata plejtváků, kteří patří k ohroženým druhům, zpracována „podle staré islandské tradice“. Zástupci pivovaru tvrdí, že chtějí „vytvořit atmosféru autentického zimního svátku obětí“, a proto pro ochucení svého piva použili uzená plejtváčí varlata, píše BBC.
O pozdvižení v řadách ochránců zvířat se minipivovar Stedji postaral už loni, kdy k výrobě svého pivního speciálu použil kosti a vnitřnosti plejtváků. Tehdy mnichovská organizace Whale and Dolphin Conservation prohlásila, že vyrábět pivo z masa plejtváků je „nemorální a odporné“.
Výrobek dočasně zakázali hygienici, ale později se prodával v obchodech s alkoholem. Pivovar Stedji tvrdí, že letos má všechna potřebná povolení.
BBC připomíná, že Island v roce 2013 po dvouleté přestávce obnovil komerční lov plejtváků. Většinu masa vyváží do Japonska.