V Litoměřicích se opět vaří pivo!!!
Na Kalicha, Baronku, Fořta už zůstává v ústech jen „hořká“ vzpomínka… Po uzavření Pivního servisu Standy Dusíka se Litoměřice staly pro mě malou pivní pouští, kde jedinou oázou byla pivnička s Postřižinským v Hotelu Labuť. Se smíšenými pocity jsem na konci září 2010 dopíjel z posledního soudku. Proslýchalo se, že tu bude minipivovar, skoro jsem tomu nevěřil…
Minipivovar Labuť otevřel pro veřejnost v pátek 28.ledna 2011 ve 12 hodin.
Pro osoby proslulé svou rejpavostí hned na úvod uvedu, že myšlenkou názvu nebylo cokoliv těžit z dobrého jména Zvíkovské Labutě. Historická budova se totiž již od samotného vzniku v roce 1892 jmenuje Hotel Labuť.
Podnik nabízí velice příjemné prostředí sklepní restaurace, kde neomítnuté cihly a kameny dobře tlumí hluk i při naplněné pivnici s kapacitou cca 60 lidí. Oddělená je vetší část pro nekuřáky, menší u baru pro kuřáky a musím říct, že klimatizace dobře stíhala.
Poměrně chudá je nabídka na jídelníčku – chuťovky k pivu, kde kromě utopenců a naloženého hermelínu není skoro nic. Sem by bylo dobré zaměřit pozornost provozovatele. Podle slov paní majitelky by se měla nabídka rozšiřovat podle přání hostů, čili u současného stavu snad nezůstane. Teplá kuchyně v plánu zatím není. Potěší vyvážený vinný lístek s produkty jak od místních vinařů (nezapomínejme, že Litoměřicko je jednou z nejseverněji položených vinařských oblastí) tak i vín z Moravy za velice příjemné ceny.
Exkurze budou možné pouze po dohodě a to zhruba od konce února. Postupně bude v nabídce i prodej místního piva v PETkách, po dohodě v KEG sudech.
Vaří zde sládek z kroměřížského Černého Orla pan Martin Hrubeš, během jeho nepřítomnosti se o pivo stará místní podsládek. První várka proběhla 14.prosince, pivko bylo krásně odleželé. Technologii od varny (6 hl), přes otevřené spilky, ležácké tanky až po pípu dodala Prostějovská firma MBS. Vaří se z upravené vody z vodovodního řadu, kvasnice jsou z Budvaru.
To nejdůležitější na konec, na čepu byla světlá a polotmavá 12%, příští týden by sortiment měla rozšířit tmavá 11%. U našeho stolu jsme se docela shodli na následujícím pochvalném hodnocení obou piv: příjemná čistá chmelová vůně, střední hořkost- vybízející k dalšímu doušku, barva polotmavého- nádherně jantarová, vyšší říz a minimálně u polotmavého bych snesl možná trošku vyšší plnost. U celkové známky (CSD 0-9) bych se nebál dát za 3. Cena si odpovídá danému prostředí, zaplatite 21,-Kč za malé a 29,- Kč za velké pivo. Stále ještě mají hosté minipivovaru možnost zdejší piva pojmenovat.
Již v den otevření byla pro sběratele možnost zakoupení půllitru s logem minipivovaru za 169 korun, pivní tácky jsou po pětikoruně.
V teplých měsících se můžeme těšit na příjemnou venkovní terasu s kapacitou cca 100 lidí, v plánu je dokonce i dětský koutek. Webové stránky www.minipivovarlabut.cz jsou zatím ještě ve výstavbě. Otevírací doba je po celý týden od 11 do23h.
Odcházel jsem s příjemným pocitem, že se podařilo zahnat pivní poušť dále ode mne. Z celého srdce přeji, Dej Bůh štěstí – ať se v Litoměřické labuti dobře daří.
Zdenda Šťastný
Popisky k fotogalerii:
1 – Vývěska u vchodu
2 – Celkový pohled do pivnice
3 – Výčep a varna
4 – Po útěku po tomto schodišti vás asi bude bolet hlava
5 – Polotmavá a světlá 12% stále čeká na své jméno
6 – Spilka
7 – Ležácké tanky